Detalji knjige

  • Naziv knjige:ANTIJUDAIZAM, ANTISEMITIZAM I HOLOKAUST U HRVATSKOJ
  • Autor:prof. Neven Budak, prof. Tvrtko Jakovina, prof. Hrvoje Klasić, prof. Žarko Puhovski, prof. Snježana Koren,
  • Godina izdanja:2021.
  • ISBN:978-953-49219-0-6
  • CIP:001077482
  • Izdavač:Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Židovska općina Zagreb, Šoa akademija
  • Jezik:hrvatski
  • Broj stranica:188

Više o knjizi

Riječ urednika ( prof.dr.sc. Neven Budak )

Knjižica koja je pred vama nastala je za potrtebe Šoa akademije, obrazovnog projekta Židovske općine Zagreb i Predstavnika židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, kojem je svrha upoznati što veći broj ljudi, a prije svega nastavnike i mlade, sa stradanjima Židova na području NDH. Poticaj za njezinu izradu dala je Sanja Zoričić Tabaković, voditeljica Šoa akademije ( Shoah: katastrofa, opustošenje ).

Da bi masovni zločin poznat kao Holokaust (grč.potpuno spaljen, žrtva paljenica) mogao razumjeti, potrebno je upoznati se i snjegovim korijenima koji sežu u daleku prošlost. Jednako tako moraju se razumjeti i korijeni antisemitizma, ili točnije antijudaizma, koji su omogućili provođenje Holokausta na području NDH.

Ovo djelo nema znanstvenih pretenzija, iako nije u potpunosti lišeno znanstvenog aparata. Njegova je namjera informirati zainteresirane i nadopuniti one kompetencije koje hrvatski učenici dobivaju tijekom nastave povijesti u osnovnim i srednjim školama.

Likovni prilozi manjim dijelom potječu iz otvorenih internetskih izvora, a većinom su dobiceni ljubaznošću Hrvatskog povijenog muzeja, Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Rijeci, Muzeja Grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin, Gradskog muzeja Vinkovci, Muzeja Slavonije u Osijeku, Spomen područje Jasenovac, Židovske općine Zagreb, Sanje Cimper, Milivoja Dretara, Vladimira Kalšana, Stribora Uzelca Dchwendemanna, Ive Ujević Birtić i kolegice Nataše Mataušić i Rajke Bućin koje su ovdje objavljene priloge, uz mnoge druge, prikupile za izložbu "Ako tebe zaboravim" održanu 2020. u Francuskom paviljonu Studenskog centra u Zagrebu. Autor legendi uz ilustracije je urednik ove knjižice.

Nadamo se da će ove stranice prije svega kod mladih ljudi pomoći osvijesti težinu počinjenog zločina i razviti svijest o o pasnosti od njegova ponavljanja, ne nužno i ne samo prema Židovima.