utemeljen povodom 210. obljetnice osnutka Židovske općine Zagreb ( 2016. godine ), smješten je u Židovskoj općini Zagreb, Palmotićeva 16.

Odabrane izložene umjetnine pripadaju zbirci umjetnina Židovske općine Zagreb. Zbirka sadrži ponajprije sakralne predmete, one koji su vezani uz službu B-žju, blagdane i svetkovine vezane uz dom i obitelj propisane vjerom i tradicijom, a koje svjedoče o duhovnom životu i identitetu zajednice u Zagrebu koja kontinuirano djeluje od 1806. godine. Multimedijskom nadopunom prikazani su doprinosi u područjima kulture, umjetnosti, arhitekture i gospodarstva kojima su zagrebački Židovi obilježili Grad Zagreb.

Izloženi predmeti govore o visokoj kulturnoj razini onih koji su s tim predmetima živjeli. Cjelokupni postav čuva uspomenu na ostatke ostataka velike židovske baštine u Zagrebu i u Hrvatskoj, te podsjeća na tragediju koja je zadesila židovsku zajednicu.

Ova je zbirka, kao i većina zbirki europskih židovskih sredina, nastala strpljivim i pomnim sabiranjem rasute, opljačkane i otuđene baštine. Dok je najveći dio sinagoga srušen, spaljen i razoren, pokretno se blago sačuvalo, iako ne uvijek u posjedu onih kojima je pripadalo.

U muzeju je izloženo više od 150 predmeta i čitav postav prati židovski krug života. Uz vrijedne izloške od metala do tekstila i raznih drugih predmeta sakralne umjetnosti, mogu se razgledati i Tore, koje su ujedno i najvrjedniji izlošci muzeja. Veliku pozornost posjetitelja i štovatelja umjetnosti svakako će privući i najstariji izlošci, među kojima se nalaze i knjige iz Šikove biblioteke iz XVI. stoljeća.

O radnom vremenu i posjeti muzeju molimo Vas da direktno kontaktirate Ured ŽOZ putem e-maila: jcz@zg.t-com.hr ili na broj: + 385 1 4922 692

Ulaz u muzej se naplaćuje.