Ženska sekcija ŽOZ osnovana je 1887. godine, te je do današnjeg dana zadržala organizacijsku formu. Vjerne židovskoj tradiciji, naše članice su uvijek bile središtem obiteljskog, ali i društvenog života naše zajednice. One su prenosile židovsku tradiciju s generacije na generaciju. Uvijek prisutne unosile su židovstvo i filantropiju u društveni život zajednice. Njihova mišljenja, njihovi savjeti, a posebno njihov rad židovska zajednica je uvijek visoko cijenila.

Danas Ženska sekcija ŽOZ i Geri klub čini najbrojniju grupu općinskih aktivista, prosječne starosti oko 70 godina. One sudjeluju u svim oblicima društvenog, vjerskog i kulturnog života zajednice te prema svojim mogućnostima nastavljaju tradiciju i rad Ženske sekcija ŽOZ.

Sastanci, tzv. "Čajanke Ženske sekcije", održavaju se jednom mjesečno, uvijek u istom terminu, a to su druženja uz kavu, čaj i kolače, često popraćena nekim predavanjem ili proslavama bilo kojeg tipa. Program rada Ženske sekcije ŽOZ donosi se početkom kalendarske godine.

Veselimo se Vašem dolasku.

U sklopu Ženske sekcije ŽOZ djeluje i Čitateljski klub ŽS ŽOZ osnovan 2014. godine. Na sastancima se govori o židovskim autorima, izraelskim književnicima ili o knjigama sa židovskim temama, a voditeljica susreta je mr.s.c Narcisa Potežica. U Čitateljskom klubu svi su dobro došli, čak i ako netko nije stigao nabaviti ili pročitati knjigu, jer naši susreti i rasprave potvrđuju da je lijepo u ŽOZ-u u prijateljskoj atmosferi i ugodnom druženju okupiti se oko knjige. Sastanci se održavaju jedanput mjesečno.

"Unija židovskih žena Hrvatske" je krovna organizacija koja okuplja članice "Ženskih sekcija židovskih općina u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a uključene su i članice manjih židovskih općina u Hrvatskoj. U predsjedništvu Unije nalaze se njihove predstavnice i organizira se godišnji sastanak (Opatija) s izvještajima i programima djelovanja.

Unija židovskih žena Hrvatske članica je ICJW „International council of Jewish women“ koja okuplja židovske ženske organizacije iz 47 zemalja i ima svoje predstavnike u svim važnim međunarodnim forumima i organizacijama. Za nas je ICJW imala veliku ulogu u ratnim vremenima (donacije, lijekovi, pomoć), širili su istinu O domovinskom ratu.

Predsjednica Unije je dr. Melita Švob, članica Izvršnog odbora ICJW, koja je i dobila zahvalu za svoju dugogodišnju aktivnost.

Novosti iz Ženske sekcije ŽOZ