Udruga preživjelih Holokausta u Hrvatskoj

Udruga preživjelih Holokausta u Hrvatskoj je osnovana 2001. godine pri Židovskoj općini Zagreb sa zadaćom da okuplja osobe koje su preživjele Holokaust, da zastupa njihove interese i pomaže im u ostvarivanju prava.

Udruga je član međunarodnih organizacija koje okupljaju preživjele Holokausta ( World Federation of Jewish child survivors of the Holokaust and descendants (WFJCSHD, New York) i European association of the Holocaust survivors (EUAS, Amsterdam).

Predsjednica Udruge preživjelih Holokausta u Hrvatskoj je dr.sc. Melita Švob.

Osnovna djelatnost Udruge je sukladna djelovanju i zadaćama Svjetske i Europske organizacije preživjelih Holokausta:

"Predstavljamo europske Židove koji su preživjeli Holokaust. Tijekom nacističkog razdoblja bili smo progonjeni prisiljavanjem na život u getima, kampovima i skrivanju. Neki od nas su također bili u bijegu, diljem Europe, pokušavajući pobjeći od nacističkog progona. Cilj nam je zastupati interese svih preživjelih Židova koji danas žive u Europi. Podržavat ćemo jedni druge i održavati na životu sjećanje na šest milijuna Židova koje su ubili nacisti i njihovi suradnici. Svoje ćemo nasljeđe prenijeti na buduće generacije. Borit ćemo se protiv antisemitizma ".

Kontakt:

dr.sc. Melita Švob - predsjednica Udruge

Udruga preživjelih Holokausta u Hrvatskoj

Adresa: Palmotićeva 16, 10000 Zagreb

Tel: + 385 1 4835 142 i + 385 1 48 25 147

E-mail: udruga.prezivjelih.holokausta@zg.t-com.hr ; melita.svob@gmail.com

Web stranica: www.preho.hr