Šoa Akademiju osnovali su Židovska općina Zagreb i Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba 25.1.2012. godine kao logični nastavak programa i projekata koji su se počeli realizirati 2004. godine. Od 2011. godine u obrazovnim programima Židovske općine Zagreb sudjelovalo je više od 30000 učenika iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Šoa Akademija je projekt obrazovanja o Holokaustu i ljudskim pravima kojim se želi ukazati na tragične povijesne događaje, posebice Holokaust kao najgori oblik kršenja ljudskih prava i pobuditi svijest o građanskim i ljudskim pravima i drugim oblicima nasilja i netolerancije, a kako bi se u budućnosti slični događaji spriječili. Programi unutar ovog projekta pružaju uvid u Holokaust i ljudska prava kroz područja povijesti, filozofije, psihologije, umjetnosti, medija, sociologije te sagledavaju okolnosti i stanja šire društvene zajednice, kombinirajući predavanja i diskusije, svjedočenja preživjelih te radionice uz vrhunske predavače ( prof. dr.sc. Mirjana Krizmanić, prof.dr.sc. Žarko Puhovski, prof. dr.sc. Neven Budak, prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina, prof. dr.sc. Hrvoje Klasić, prof.dr.sc. Renato Matić, prof.dr.sc. Zlatan Gelb i brojni drugi.

Akademija je stoga razvila različite programe prilagođene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima te posebne seminare namijenjene djelatnicima u školstvu koji imaju želju i mogućnost stečena znanja implementirati u svakodnevnoj nastavi. Akademija surađuje s Agencijom za odgoj i obrazovanje ( AZOO ) i Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH te s institucijama specijaliziranim za područja edukacije o Holokaustu kao što su Jad Vašem, United States Holocaust Memorial Museum i International Task Force for Holocaust Education.

Voditeljica Šoa akademija je Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Sanja Zoričić - Tabaković, koja je ujedno i inicijator akademije.