Tjedan Izraela


Već tradicionalni Tjedan Izraela i ove će godine članovima ŽOZ-a te građanima Zagreba pokušati približiti židovsku kulturu i tradiciju.

Ove će godine u sklopu Tjedna Izraela biti predstavljene dvije kazališne predstave, nova knjiga izraelskog književnika Davida Grossmana, zanimljivi film o životu židovske zajednice u Maroku, te tribina povodom 80.godišnjice rušenja sinagoge u Zagrebu.

Tjedan Izraela završit će koncertom Jewsersa u ŽOZ-u.

Nedjelja, 20. studenoga 2022. u 20:00 sati

KAZALIŠNA PREDSTAVA „KAMEN“

ZKM, Velika dvorana, Teslina 7, Zagreb

Predstava je koprodukcija ZKM-a i Beogradskog dramskog pozorišta.

Redatelj: Patrik Lazić

Glumci: Mirjana Karanović, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić i Mia Melcher

„Kamen“ je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući – samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću – od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu. Marius von Mayenburg, autor drame, vrlo je značajan njemački suvremeni tekstopisac, koji je svoju afirmaciju već doživio na europskim pozornicama,

Napomena: Molimo članove ŽOZ-a koji žele pogledati ovu predstavu da se jave u Ured ŽOZ-a do petka 11. studenoga 2022. godine zbog rezervacije ulaznica. Ulaznice će se podizati na blagajni ZKM-a najkasnije pola sata prije početka predstave.

Ponedjeljak, 21. studenoga 2022. u 19:00 sati

OKRUGLI STOL: OBILJEŽAVANJE 80. GODIŠNJICE RUŠENJA ZAGREBAČKE SINAGOGE

Auditorij Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16, Zagreb

Na Okruglom stolu kojim će se obilježiti 80. godišnjica rušenja sinagoge u Zagrebu govorit će predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH dr.sc. Ognjen Kraus, glavni rabin u RH Luciano Moše Prelević, dr.sc. Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti te dr.sc. Tvrtko Jakovina, profesor povijesti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sinagoga u Praškoj ulici u Zagrebu bila je glavno mjesto bogoslužja zagrebačke židovske zajednice. Sinagoga, izgrađena 1867. godine u pseudomaurskom stilu, srušena je tijekom Holokausta, kada je tadašnji zagrebački gradonačelnik Ivan Werner objavio da se sinagoga ne uklapa u glavni gradski urbanistički plan.

Nakon okruglog stola predviđen je domjenak u ŽOZ-u.

Utorak, 22. studenoga 2022. u 20:00 sati

KAZALIŠNA PREDSTAVA „SEDAM SEKUNDI VJEČNOSTI“

ZKM, Velika dvorana, Teslina 7, Zagreb

Predstava je koprodukcija ŽOZ-a i Mini teatra iz Ljubljane

Redatelj: Jean-Claude Berutti

Glumica: Polona Vetrih

Sedam sekundi trajala je scena u kojoj se, po prvi puta u povijesti filmske umjetnosti, pojavila gola žena. Ta je scena proslavila glumicu Hedy Lamarr - a možda ju je istovremeno i uništila. Hedy Lamarr bila je slavljena u Hollywoodu kao najljepša žena na svijetu ali ona je bila i autorica važnih tehnoloških izuma, iako joj to nije donijelo slavu. Bila je nevjerojatno lijepa i inteligentna žena, ali nije imala sretan život. Njezin su život obilježili masovna ubojstva Židova, antisemitski Beč, nesigurnost filmske slave posesivni muškarci, alkohol i samoća. Priča o Heddy Lamarr ustvari je priča o 20. stoljeću. Monodramu je napisao austrijski autor Peter Turrini.

Napomena: Molimo članove ŽOZ-a koji žele pogledati ovu predstavu da se jave u ured ŽOZ-a do petka 11. studenoga 2022. godine zbog rezervacije ulaznica. Ulaznice će se podizati na blagajni ZKM-a najkasnije pola sata prije početka predstave.

Četvrtak, 24. studenoga 2022. u 19:00 sati

PROMOCIJA KNJIGE DAVIDA GROSSMANA “KNJIGA INTIMNE GRAMATIKE“

Auditorij Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16, Zagreb

O velikom izraelskom književniku Davidu Grossmanu i njegovoj novoj knjizi „Knjiga intimne gramatike“ govorit će prevoditeljica Andrea Weiss Sadeh, književna kritičarka Marija Ott Franolić te glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević. Vulkanski emotivna i zadivljujuće ljudska „Knjiga intimne gramatike“ velikog izraelskog pisca Davida Grossmana govori o najuniverzalnijoj od svih tragedija: gubitku svijeta djetinjstva.

Dječak u njezinu središtu jedan je od najveličanstvenijih Grossmanovih junaka. Aron Klajnfeld, zarobljen u uskom ali bezdanom prostoru između djetinjstva i odraslosti, veliki alkemičar koji usamljenost pretvara u kreaciju, a strah u ljepotu; mali mađioničar koji pokušava ne ugušiti se od prvog zagriza u ono što malo koji pisac umije opisati kao David Grossman: život.

Nakon predstavljanja knjige predviđen je domjenak u ŽOZ-u.

Nedjelja, 27. studenoga u 19:00 sati

MAROKANSKI FILM „JEKE MELAHA (LES ECHOS DU MELLAH)“

Auditorij Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16, Zagreb

Prije projekcije filma, o povijesti i sadašnjosti židovske zajednice Kraljevine Maroka govorit će NJ. E. veleposlanica Kraljevine Maroko Nour El Houda Marrakchi i predsjednik Židovske općine Zagreb dr.sc. Ognjen Kraus. Razgovor će moderirati Nataša Barac. Nagrađivani marokanski film “Jeke melaha”, francusko-marokanskog redatelja Kamala Hachkara govori o suživotu između Židova i muslimana u njegovom rodnom gradu Tinghiru.

Nakon razgovora i filma predviđen je domjenak u ŽOZ-u.

Utorak, 29. studenoga u 19:00 sati

KONCERT KLEZMER ORKESTRA JEWSERS

Auditorij Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16, Zagreb

Tjedan Izraela završit će koncertom klezmer banda Jewsers u Židovskoj općini Zagreb.

Nakon koncerta predviđen je domjenak u ŽOZ-u.

Napomena: sva događanja, osim kazališnih predstava, bit će snimljena te kasnije prikazana u Domu zaklade Lavoslava Schwarza. Dio programa bit će izveden i u Židovskoj općini Rijeka.