Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb LIRA (MPZŽOZ „ LIRA “) osnovan je od Židovske općine u Zagrebu 1954. godine, pod nazivom „Moša Pijade“ te kasnije promjenom imena u MPZŽOZ „ LIRA“- s ciljem da se nakon Holokausta sačuvaju od zaborava sve vrste židovskih zborskih pjesama ( sinagogalne-liturgijske, jidiš, španjolsko-sefardske romanse i hebrejski folklorni napjevi ).

Tijekom godina, uzimajući u obzir djelovanje u okvirima Hrvatske i pronošenja kulture i tradicije Židova iz Hrvatske repertoire zbora LIRA je proširen hrvatskim folklornim napjevima, izvornim i obradama, kao i duhovnim skladbama svih razdoblja i autora (domaćih i stranih), a za određene prigode.

Zbor LIRA je kroz protekle godine bio promicatelj, židovske glazbene kulture, hrvatske kulturne baštine kao i ambasador promicanja i prepoznatljivosti hrvatskih skladatelja i aranžera, a tako i svjetski poznatih skladatelja zborske glazbe.

Kroz razdoblje od 65.godina postojanja, organizirane su brojne turneje zbora »LIRE«, na 4 kontinenta i 20 metropola u skoro cijeloj Europi, dva puta u SAD-u (New York, Washington, Pittsburgh, Cleveland itd.), jedan put u Kanadi (Toronto) i Australiji (Melbourne, Cambera, Sydney) i šest puta u Izraelu.

Zbor LIRA je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja na međunarodnim natjecanjima i festivalima. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba za 1996. godinu.

Zborom su dirigirali istaknuti dirigenti Hrvatske, Emil Cossetto, Tomislav Uhlik, a od 2004. godine dirigent zbora je Robert Homen,doc.

Kontakt:

Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb LIRA

Ulica Junija Palmotića 16,

10000 Zagreb, Hrvatska

OIB: 23594185303

E-mail: lira.mpz@gmail.com

Web stranica: https://lirampz.wixsite.com/zbor-lira

Predsjednik: Slaven Maslać