U preko 27 europskih zemalja i više od 280 gradova, početkom rujna svake godine Židovska općina Zagreb obilježava Europski Dan židovske kulture i baštine. Ovaj je Dan posvećen promociji židovske baštine i isticanju njezine pripadnosti europskom kulturnom krugu. Cilj manifestacije je da se javnost upozna s vrijednostima kulturne baštine u sredinama u kojima su živjeli Židovi te na važnost koja se u židovstvu pridodaje baštini, tradiciji i memoriji. Za europske Židove pitanje baštine ima posebnu težinu, jer je u doba Holokausta uništen, opljačkan i otuđen najveći dio materijalne baštine, a zatrti su mnogi oblici nematerijalne. U svim europskim sredinama gdje su se održale ili obnovile židovske općine nastoji se dostojno prezentirati očuvane ostatke umjetničkog stvaralaštva generacija i generacija te stvoriti novo za buduće naraštaje.

Židovsko stvaralaštvo i baština spoznaju se kao važan dio europskog povijesnog i kulturnog identiteta. I Židovska općina Zagreb od 2004. godine daje svoj doprinos obilježavanju Europskog Dana židovske kulture i baštine.

Svjesni smo njegove velike simboličke važnosti: on predstavlja i zajedničko i različito te pokazuje da možemo, želimo i znamo njegovati zajedništvo koliko god bili različiti. Ujedno je to i pokušaj da se židovska baština na svaki način zaštiti te prezentira javnosti s ciljem boljeg upoznavanja i razumijevanja židovstva i židovske zajednice.

U okviru navedenog programa organiziraju se prigodne izložbe, prezentacije, predavanja i javni nastupi.