Dom zaklade Lavoslava Schwarza je najstarija socijalna institucija Židovske općine Zagreb. Nalazi se na Bukovačkoj cesti 55, u neposrednoj blizini Parka Maksimir. Ime je dobilo po jednom od najvećih zagrebačkih dobrotvora i meceni koji je 1905. godine ustanovio zakladu za gradnju i održavanje doma za "nemoćne starce i starice"

Svojom stogodišnjom tradicijom potvrđuje da je skrb za starije osobe vrijednost koju Židovska općina Zagreb njeguje i osigurava jednako kvalitetno od samoga osnutka.

Bremenita povijest židovske zajednice i Doma zaklade Lavoslava Schwarza pokazuje da smo predani idejama solidarnosti i pomoći uvijek kada je najteže, a ideja Lavoslava Schwarza ne blijedi ni više od stoljeća – briga za zajednicu i one kojima je pomoć najpotrebnija je i dalje jedna od temeljnih odrednica Židovske općine Zagreb.

Detaljnije informacije o smještaju u Domu zaklade Lavoslava Schwarza možete potražiti ovdje http://www.dzls.hr .

Kontakt:

Dom zaklade Lavoslava Schwarza

Bukovačka 55, Zagreb

Tel: + 385 1 2394 100

E-mail: dzls@dzls.hr ; socijalni-rad@dzls.hr

Web stranica: www.dzls.hr

Povijest Doma zaklade Lavoslava Schwarza

Leopold / Lavoslav Schwarz (1837 - 1906), trgovac i zakupnik, filantrop i jedan od najvećih dobrotvora Židovske općine Zagreb. Za gradnju i održavanje "Doma za nemoćne i starce", oporukom od 4. svibnja 1905. godine ostavio zakladu od 400.000 kruna uz odredbu da nosi ime "Zaklada Lavoslava Schwarza". Zgradu su projektirali i izveli arhitekti i članovi židovske općine Leo Honigsberg i Julio Deutsch, te je otvorena 1909. godine u Maksimirskoj ulici 63. Zgrada je oduzeta 1941. godine od strane ustaške vlasti, te ponovno nacionalizirana 1948. godine. Grad Zagreb je 1954. godine dodijelio zemljište u Bukovačkoj 55, te je sredstvima židovske zajednice ponovno izgrađen Dom zaklade Lavoslav Schwarz.

23 b Dom, Maksimirskaweb.jpg