O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
12.6.2007
Konferencija u Stockholmu

U Stockholmu je od 2-5. lipnja 2007. održan sastanak Izvršnog odbora Svjetske organizacije židovskih žena

na kojem je sudjelovala predsjednica Unije židovskih žena Hrvatske dr. Melita Švob. Tom prilikom je održan i sastanak Evropske organizacije židovskih žena.
Domaćin sastanka bio je Jewish women's Club u Stockholmu ( Judoska Kvinnoklubben). Predsjednica je Vivianne Nisell, a mnogo se angažirala Nana Jawitz, Helen Rubinstein i brojne druge članice jer smo u njihovim prostorijama održavali sastanke i ručali.
Počasno mjesto imala je nekadašnja predsjednica, a susreli smo i suprugu rabina Judith Narrove koja je bila i kod nas u Zagrebu i u Osijeku i držala predavanja.
Nakon Kabalat Šabata u velikoj Stockholmskoj sinagogi, organizirana je večera u reprezentativnoj dvorani Židovske općine. Uz bogati «švedski stol» za raspoloženje su se brinuli razni govornici, među njima i rabi Morton Narrove i kantor Maynard Gerber ( s kojim smo svi morali pjevati). Tom prilikom smo čuli priču o prvom Židovu koji je došao u Stockholm, pa čak i vidjeli njegov portret među tridesetak portreta raznih bivših predsjednika i rabina koji su okitili zidove svečane dvorane.
I u subotu je bila služba u velikoj sinagogi i zatim Kiduš u društvenim prostorijama, u Judaica House , te razgledavanje (židovskog) Stockholma. Postoji lijepi židovski muzej, tri sinagoge , židovska groblja i spomenik na žrtve Holokausta ( uz sinagogu sa 8.000 imena ubijenih članova obitelji židova u Štokholmu), te spomenik Raoul Walenbergu ( švedskom diplomatu koji je spašavao Židove u Budimpešti i kasnije ubijen u SSSR-u.). Postoji Walenbergov trg sa modernim spomenikom ( Danski kipar Kirsten Ortwed). Ja sam iskoristila bolji način razgledavanja (autom) uz divno vodstvo Mirka Šoštarića, sina naše drage članice Zlate Švabenic, koji živi u Švedskoj.

U nedelju 3. lipnja, nakon napornih sastanaka, bili smo pozvani na prijem u «Open House» ( otvorena kuća) u kojem su mogli doći svi ( ne samo Židovi) i uživati u bogatom posluženju i koncertu jidiš pjesama koje je izvodio mali orkestar i izvanredna pjevačica Sofia Berg-Bohm.
Mnogo je rasprave bilo o novoj ICJW Web stranici, koju je predlagala predsjednica Leah Aharonov. Većini članica izvršnog odbora činilo se nepotrebnim angažiranje skupe profesionalne ekipe.
Donesena su pravila o dobivanju "granta" za učešće na sastancima ICJW, koji se financiraju iz Stela Rosan i novog Leila Siegel fonda, a nova su pravila i za potporu organizacijama koje su u velikoj nuždi i prijeti im prekid aktivnosti . C.A.M.I. iz Argentine, organizacija koja se brine za ugrožene stare i bolesne žene, dobila je jednokratnu pomoć za nastavak svojih aktivnosti.

U samo dva dana programa uspjelo se čuti i nekoliko vrlo interesantnih predavanja i prezentacija.
Tako je jedno predavanje bilo posvećeno organizacijama koje se brinu o ugroženim ženama ( i djeci) u Švedskoj i osnivaju posebne kuće za njihov prihvat.
Drugo predavanje imala je Barbara Spektre iz Evropskog instituta za židovske studije u Švedskoj ( Paideia ), koji organizira jednogodišnje studijske programe.
S njom je bila i jedna studentica iz Srbije, od koje smo saznali za brojne studente iz područja ex- Jugoslavije i bilo bi korisno da se i naši omladinci prijave.

Posebno je interesantna bila diskusija o aktivnosti Judeo-muslimanskog društva
(AJMF) u Francuskoj koje organizira posebne ture po školama i drži predavanja, distribuira publikacije itd.

O evropskom ženskom lobiju (LEF) govorila je June Jacobs. U tu je značajnu organizaciju učlanjeno 26 nacionalnih organizacija, među njima i Hrvatska.

Posebno su bile zastupljene i aktivne predstavnice iz Belgije ( koje su angažirane i u internacionalnim organizacijama i Evropskoj uniji ). Njihov prijedlog da se slijedeća konferencija ICJW održi u Brusselesu u ožujku 2008. je prihvaćen. Kada su me pitale koliko će nas doći na tu konferenciju , ja sam odgovorila «najmanje desetak».
To je zapravo malo, jer sam ranije vodila cijele autobuse na sastanke ICJW u Budimpešti ili Pragu.

Ukratko, bilo je divno ponovno se susresti i vidjeti stare prijateljice koje godinama predano volonterski rade i veoma ozbiljno shvaćaju svoje poslanstvo i ulogu židovske žene.


dr. Melita Švob

 • listopad - prosinac 2018.
 • srpanj - rujan 2018.
 • travanj - lipanj 2018.
 • siječanj - ožujak 2018.
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.