O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
30.5.2007
Predstavljanje knjige „Židovske priče“

U auditoriju ŽOZ održano je jučer predstavljanje knjige „Židovske priče“

Autor izbora priča objedinjenih u ovoj zanimljivoj knjizi je pok. Israel Zwi Kanner.

Gosti prisutni na predstavljanju knjige „Židovske priče“ bili su prof. dr. Adalbert Rebić, profesor biblijskih znanosti i orijentalnih jezika (hebrejski, arapski i sirsko-aramejski) na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je govorio o knjizi, Zoran Filipović, profesionalni fotograf i pisac, osnivač i direktor nakladničke kuće Zoro d.o.o. Zagreb te Naklade Zoro d.o.o. Sarajevo, izdavač knjige te Vlatka Bjegović u ulozi pripovjedača.

„Židovske priče“ na hrvatski je preveo Željko Ivanković.

Prije samog predavanja na ovu temu, auditoriju se obratio gospodin Branko Polić, donedavni i dugogodišnji predsjednik Kulturnog društva „Miroslav Šalom Freiberger“, koji je skrenuo pažnju na nedavnu smrt Alberta Bertija Goldsteina (1943-2007), pisca i izdavača te člana Kulturnog društva „Miroslav Šalom Freiberger“ i Upravnog odbora društva.

Obzirom na svoje dugogodišnje poznanstvo i suradnju s pok. Albertom Bertijem Goldsteinom, uvodničar Zoran Filipović predložio je da se jučerašnja večer posveti pok. Goldsteinu, u znak dubokog uvažavanja i poštovanja.

Prof. dr. Adalbert Rebić u uvodnom pozdravu obratio se publici na tečnom hebrejskom jeziku, a zatim je govorio o knjizi, istakavši da ona objedinjava više od 120 židovskih priča podijeljenih u šest cjelina, a to su: Priče o stvaranju, od Noe do Mojsija, od zauzeća Kanaana do progonstva, od Aleksandra do razaranja Drugog hrama, Rimski carevi i učenjaci te Priče o biljkama i životinjama u Talmudu i Midrašu. Ove priče sačinjavaju presjek iz tzv. rane faze židovske povijesti, bogate gotovo 5800 godina.

Prof. dr. Rebić istakao je da su „Židovske priče“ kratke, tečne, lako čitljive; također je rekao da svaka ima poruku te da podsjećaju na basne. Sadrže element humora, vrlo su ljudske i kroz njih progovara mudrost i iskustvo stečeno kroz stoljeća židovskog teškog življenja.

Krajnji cilj ovih priča jest spoznaja Boga, odnosno očuvanje vjerskog i nacionalnog identiteta.

Svijet židovskih priča ovdje prezentiranih, utemeljen je na Bibliji, Talmudu, midrašu te molitvama za skori dolazak Mesije. Svakako treba istaći da, iako stoljećima rasijani po svijetu, Židovi su uspjeli sačuvati svoj nacionalni i religijski identitet i uz pomoć putujućih propovjednika koji su na vrlo slikovit način pokušavali izložiti vjerske teme i životnu mudrost u njima ljudima.

Sve ove priče sakupio je i objedinio u knjigu Israel Zwi Kanner, rođen 1907. u Tlumaczu u Poljskoj. Studirao je u Beču, gdje i doktorira. Apsolvirao je rabinski seminar i 1939. Iseljava u Izrael, gdje predaje u gimnaziji židovsku i opću povijest i učitelj je Talmuda. Od 1967. docent je za židovski folklor i njemački jezik na Visokoj školi u Tel Avivu. Od 1973. gostujući je rabin u Düsseldorfu. Objavljuje brojna djela iz kulture, povijesti i religije Židova. Umire u Izraelu 1978.

Gospođa Vlatka Bjegović pročitala je dvije priče iz ove zbirke.

Na kraju ovog zanimljivog predavanja gosp. Filipović istakao je kako se na naslovnici knjige nalazi fotografija zagrebačke Sinagoge s kraja 19. stoljeća, što su svi pozdravili pljeskom.

Nakon predavanja upriličen je svečani domjenak za goste predavače i prisutne.

M.J. • siječanj - ožujak 2019.
 • 2018. godina
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.