O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
23.2.2007
Održan Seminar o Holokaustu

Prvi dio ciklusa "Preživjeli svjedoče" održan je jučer pred prepunim auditorijem ŽOZ

Nakon pozdravnih govora dr. Ognjena Krausa i Sanje Zoričić Tabaković, uvodna izlaganja dali su Nj.E. g Alessandro Grafini, Veleposlanik Republike Italijei Nj.E. g. Shmuel Meirom, Veleposlanik Države Izrael.Uz emotivno i vrlo poučno izlaganje Biance Schlesinger, Vlatka Bjegović pročitala je ulomke iz knjige Uprooted (Con i lupe alle spalle).
Govor Nj.E. g. Shmuela Meiroma

Dr. Kraus,

Gđo. Schlesinger,

Veleposlaniče Graffini,

Drage kolege,

Dame i gospodo,


Posljednjih desetljeća Država Izrael i židovske organizacije širom svijeta ulažu velike napore da bi ukazali cijelom svijetu na strahote Holokausta. Cilj tih napora je da se sačuva sjećanje na žrtve i da se onemogući ponavljanje takvih zvjerstava.

U vezi s Holokaustom našli smo se u situaciji da se moramo suočiti s još jednim elementom: poricanjem Holokausta od pseudo povjesničara i političara koji iz raznih i bizarnih razloga tvrde da se nikada nije dogodio.Borba protiv poricanja Holokausta nije ništa lakša od borbe da se očuva nasljeđe i sjećanje na žrtve Holokausta.

26. siječnja, pred manje od mjesec dana, izvojevali smo jednu od najvećih pobjeda u toj borbi kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila rezoluciju o poricanju Holokausta. Rezolucija osuđuje i odbacuje svaki pokušaj da se poreče činjenica da je Holokaust povijesni događaj i poziva sve zemlje da odbace bilo koji oblik poricanja Holokausta. Ona odražava posebnu važnost koju međunarodna zajednica pridaje ovoj temi, posebno u vezi s upozoravajućom pojavom poricanja u posljednje vrijeme i pruža odlučan odgovor porukama iranskoga predsjednika i Teheranske konferencije o Holokaustu.

Ova rezolucije je slijedila prethodnu, od 1. studenoga 2005., kojom je ustanovljen Dan sjećanja na Holokaust i koji se obilježava u svim uredima Ujedinjenih naroda širom svijeta kao i kroz mnogobrojne ceremonije i događanja.

Za nas, Židove i za Državu Izrael važno je da se sačuva sjećanje na Holokaust i svako svjedočanstvo, članak ili knjiga preživjelih.
Ta živa sjećanja kristaliziraju povijesno pamćenje Holokausta koje se mora prenijeti na buduće naraštaje.

Zato želim zahvaliti gđi. Schlesinger što je objavila ovu važnu knjigu koja se bavi malim poglavljem onoga što su Židovi doživjeli za vrijeme Drugoga svjetskog rata. U to su vrijeme mnogi Židovi bili spašeni zahvaljujući talijanskom narodu i talijanskim okupacijskim snagama. Iz povijesnih knjiga koje je izdao Yad Vashem saznao sam da su Talijani spašavali Židove više nego i jedan drugi narod. Takvih je spašavanja bilo više vrsta i događala su se iz više razloga.

Uhićenja, hvatanje i transport na istok cijelih židovskih zajednica u Francuskoj, Belgiji i Grčkoj kao i zvjerstva koja je pred njihovom očima počinio ustaški režim u Hrvatskoj, te glasine o događajima u istočnoj Europi, potakli su mnoge talijanske vojnike i diplomate da uvjere svoje nadređene u Ministarstvu vanjskih poslova i u zapovjedništvu vojske u Rimu da pomognu progonjenim Židovima koji se potražili sklonište u Italiji ili u teritorijima pod talijanskom okupacijom, bez obzira na državljanstvo.

Između sredine 1942. i rujna 1943. dogodila se prava akcija spašavanja u područjima pod nadzorom talijanske vojske u Dalmaciji u koju se sklonilo oko 5000 Židova. S njima se ljudski postupalo i nisu bili predani ustašama.
Istina je da je Mussolini, pod njemačkim pritiskom, katkada želio predati židovske izbjeglice iz bivše Jugoslavije ali su visoki diplomati i časnici uvijek odbijali to učiniti.

Stanje se iz temelja promijenilo nakon što se Badoglio predao Saveznicima i Njemačka preuzela nadzor nad većinom talijanskoga teritorija. Odmah su počeli hvatati Židove i slati ih u logore za istrebljenje. Talijansko stanovništvo većinom nije surađivalo s Nijemcima i čak je pokušavalo pomagati Židovima iako je, naravno bilo i fašista, «crnokošuljaša» i denuncijanata koji su pomagali Nijemcima u hvatanju Židova.

Knjiga gđe Schlesinger se bavi tim povijesnim razdobljem i tim događajima i vrlo je važno da ih je opisala osoba koja ih je proživjela i objavila da bi ostača za buduće naraštaje.


 • listopad - prosinac 2018.
 • srpanj - rujan 2018.
 • travanj - lipanj 2018.
 • siječanj - ožujak 2018.
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.