O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
21.1.2015
Izložba „Zagrebačka sinagoga 1867 – 1942 – 2015

otvorena u Museo Ebraico di Venezia

U nedjeljeju 18. siječnja u Museo Ebraico di Venezia svečano je otvorena je izložba „Zagrebačka sinagoga 1867 – 1942 – 2015“, upriličena prigodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27. siječnja) i sedamdesete obljetnice oslobođenja Auschwitza. Izložba prikazuje nastanak i sudbinu zagrebačke sinagoge od posvećenja do razaranja 1941./42. te povijest praznog zemljišta od 1945. do 1999. kad je vraćeno ŽOZ-u , te slike iz života općine s težištem na sjećanju na hram i žrtve. Uz bogatu slikovnu dokumentaciju izložba sadrži izbor publikacija ŽOZ-a povezanih sa sinagogom na engleskom jeziku te dva dokumentarna filma Mire Wolf, „Zagrebačka sinagoga – reliquiae reliquiarum“ iz 1996. i „Blago svete kehile zagrebačke“ iz 2001., sinhronizirana na talijanskom. Koncept izložbe i koordinaciju potpisuje Živa Kraus (Ikona Gallery Venezia), oblikovanje i postav Mario Beusan. Izložba je prvi nastup Židovske općine Zagreb u muzeju venecijanske općine. Na otvaranju su govorili predsjednici dviju općina, Paolo Gnignati i dr. Ognjen Kraus, koji je najavio gradnju Židovskog centra s Memorijalnom sinagogom na mjestu razorenog hrama, te venecijanski glavni rabin Scialom Bahbout i Luciano Moše Prelević, glavni rabin Hrvatske. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka.

Iz teksta dr.Ognjena Krausa u deplijanu

Izraelitska vjerska općina Zagreba osnovana je 1806. godine, a sinagogu je sagradila 1867., kad je bila na početku svog društvenog i kulturnog uspona. Sinagoga je bila jedno od prvih javnih reprezentativnih zdanja novog središta Zagreba. Svi kroničari obilježavaju je kao znamenitost grada.
Odluku o rušenju sinagoge ustaška fašistička vlast donijela je s obrazloženjem da se „ne uklapa u urbanistički plan grada“. Rušena je od jeseni 1941. do kasnog proljeća 1942. primitivnim oruđem i gotovo golim rukama. Razaranje sinagoge simbol je tragedije Židova Zagreba i Hrvatske, za koje Holokaust započinje uspostavom Nezavisne države Hrvatske 10. travnja 1941. godine. U to doba u Zagrebu je bilo oko 11.000 Židova, a tek je petina preživjela najveću općežidovsku tragediju.
Povratnici iz logora smrti, antifašističke i oslobodilačke borbe, iz egzila svih vrsta, susreli su se u Zagrebu poslije svibnja 1945. doslovno na ruševinama svega. Strpljivo i uporno oni su postepeno obnavljali život male zajednice koja se još smanjila alijama u Izrael, neposredno poslije njegovog osnutka.
Devedesetih godina proteklog stoljeća doživjeli smo velike promjene, povezane s političkim i društvenim zbivanjima u svojoj domovini. Židovska općina Zagreb postala je okupljalištem samostalne židovske zajednice Republike Hrvatske. Danas ona čvrsto stoji u sadašnjosti i sa samopouzdanjem gleda u budućnost, a u duhu židovske tradicije njeguje sjećanje na svoju povijest, u prvom redu na žrtve Holokausta. Iako naša sinagoga već sedamdesetak godina nedostaje u slici grada, ona postoji u našem srcu i umu. Na njezinu mjestu planiramo sagraditi zgradu u kojoj će biti spojene prošlost, sadašnjost i budućnost.

O muzeju i trgu
MUSEO EBRAICO osnovan je 1954., nalazi se na Campo Del Ghetto Nuovo, između dvije najstarije venecijanske sinagoge. Sadrži zbirku judaice: sakralne predmete od plemenitih metala i tekstila, te zbirku rukopisa, inkunabula i ranih tiskanih knjiga. U sklopu muzeja je biblioteka utemeljena 1974. i otvorena 1981.
CAMPO DELL GHETTO NUOVO danas je kulturni i društveni centar židovske Venecije. Nalazi se na otoku, u sestijeru Cannaregio, koji je od 16. stoljeća do ukidanja geta 1796. za Napoleona, bio zatvoreno stambeno područje povezano s drugim otocima tog sestijera mostovima. Novi geto osnovan je 1516., a uskoro će ovdje biti podignuto pet sinagoga - scuola (Grande Tedesca, Canton, Levantina, Spagnola i Italiana) – jedinstveno sakralno središte i spomenička cjelina. Većinu Židova, stanovnika geta, njemački okupatori odveli su 1943. u logore smrti i umorili. Obnovljena općina ima danas nešto više od 500 članova. Život općine koncentriran je na Campo Dell Gheto Nuovo, gdje ima specijalnih dućana, među njima košer mesnica, pekarnica za maces te starački dom, knjižare i galerija (Ikona Gallery), a u kultnoj su funkciji Levantinska i Španjolska sinagoga. Geto sa svojim spomenicima i kulturnim zbivanjima jedan je od najviše posjećivanih punktova Venecije. Sljedeća, 2015. godina bit će sva u znaku obilježavanja 500-e obljetnice osnutka geta.

 • siječanj - ožujak 2019.
 • 2018. godina
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.