O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
21.2.2012
Održana konferencija za medije

U ŽOZ održana konferencija za medije uz aktualne teme povrata imovine i izgradnje u Praškoj ulici. Donosimo službenu objavu priloga konferenciji.

Potaknuta spekulacijama o zastoju izgradnje Židovskog centra i sinagoge na mjestu hrama razorenog 1941./42. u Praškoj ulici u Zagrebu, Židovska općina Zagreb želi informirati javnost o razlozima tog zastoja i njegovoj povezanosti s pitanjima povrata židovske imovine te izdaje ovaj

PRILOG

1. Židovskoj općini Zagreb je, prema evidenciji iz prosinca 1950. godine, oduzeto za vrijeme NDH, a potom i komunističke vladavine: 11 zgrada u Zagrebu, 2 zgrade izvan Zagreba, 6 gradilišta i jedna šumska parcela. Od dana donošenja Zakona o povratu vraćeno joj je svega: jedna zgrada u centru Zagreba (djelomično), 1 gradilište (Praška), polovina uličnog lokala u Zagrebu te 2 neuporabljiva stana u podrumskim prostorima oduzetih zgrada. Vraćeno joj je i odmaralište kraj Šibenika u postupku koji nije vezan uz povrat imovine oduzete za vrijeme II svjetskog rata i komunističke vladavine.
2. Iz navedenog je vidljiva inertnost i nezainteresiranost državne administracije da povratom nekretnina barem djelomično kompenzira nepravdu i pljačku golemih razmjera te omogući Židovskoj općini Zagreb normalno i dostojanstveno funkcioniranje. Vidljiva je i intencija da Zakon o povratu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine iz 1996. s izmjenama iz 1999. ostane samo deklarativnim aktom.
3. Židovskoj općini je jasno da je naturalna restitucija nemoguća te je u potpunosti spremna na kompromise.
4. Republika Hrvatska i Grad Zagreb iskazali su samo deklarativno zanimanje za sudjelovanje u gradnji, i to u iznosu volumena srušene sinagoge (20.700,00 m³). Međutim, nikada za tu svrhu nisu osigurali sredstva u državnom ili gradskom proračunu, nisu nikada dali konkretnu ponudu o visini iznosa koji bi za tu svrhu izdvojili, niti prezentirali svoje uvjete za sudjelovanje.
5. Godine 2006. Židovska općina Zagreb je, prema dogovoru s izvršnom vlasti, predala koncept sadržaja objekta, o kojem se nikada nije raspravljalo zbog nasilnog nametanja političkog patronatstva i pokušaja da se iz pripreme izgradnje izuzme nositelj projekta i vlasnik zemljišta, Židovska općina Zagreb.
6. Razlozi zastoja u izgradnji proizvoljno i netočno pripisuju se takozvanim židovskim nesuglasicama, odnosno sukobu Židovske općine Zagreb i novoosnovane židovske zajednice Bet Izrael te predstavljaju pokušaj da se odgovornost za nečinjenje i nerješavanje problema prebaci na židovsku zajednicu, a ne na stvarne krivce.
7. Židovska općina Zagreb iskazuje svoje krajnje nezadovoljstvo načinom na koji se vodi povrat imovine pravnih i fizičkih osoba u RH, nekretnina, pokretnina i drugih vrijednosti te ošasne imovine. U Hrvatskoj je do 1941. godine djelovala 41 židovska općina, u čijem su vlasništvu bila groblja, vjerski objekti, stambeni, obrazovni i karitativni objekti te druga pokretna i nepokretna imovina, od koje golem broj postoji i danas, a koja je predana u vlasništvo ili na uporabu pravnim i fizičkim osobama koja s njom nemaju nikakve veze. S tim u vezi želimo da najavljene dopune i izmjene Zakona budu izvršene na način da se imovina Židovima zaista vrati, a ne da se radi na izmjenama koje zapravo u svojoj suštini imaju kozmetički karakter.
8. Židovska općina Zagreb inzistira i na povratu imovine fizičkim osobama, a posebno na ubrzanju povrata one imovine za koju su donesena pozitivna rješenja nadležnih Županijskih ureda za povrat, a koja se godinama namjerno zadržavaju u drugostupanjskim postupcima pri Ministarstvu pravosuđa RH bez razloga, obrazloženja i roka (u pravilu 3-4 godine, a potom povodom tužbi Upravnom sudu RH slijedeće 3-4 godine, a ovaj postupak se vrlo često nakon usvajanja presuda Upravnog suda ponavlja). Kako su fizičke osobe u poznoj dobi, stječe se dojam da se čeka da umru prije ostvarenja svog prava.
9. Židovska općina Zagreb potražuje isključivo ono što njoj i njezinom članstvu pripada i u ostvarenju tog cilja koristit će sva raspoloživa sredstva.
10. Do izgradnje objekta u Praškoj ulici neće doći sve dok Židovska općina Zagreb ne ostvari svoja prava, ne osigura svoju egzistenciju, izgradnju i održavanje budućeg objekta. Naime, osnovna intencija je izgradnja memorijalnog centra s elementima vjerskog sadržaja. Kako smo svjesni činjenice da izdržavanje takvog objekta iziskuje znatna financijska sredstva, koje mi nemamo, odlučeno je da će se na istoj lokaciji u sklopu ovog objekta, izgraditi i poslovni prostor, koji bi svojim sadržajem izdržavao cijeli taj projekt.
11. Odluku o izgradnji ili ne izgradnji ovog objekta u Praškoj ulici donijet će Vijeće Židovske općine Zagreb, a ona će biti donesena u skladu s njenim najboljim interesima.

Prof. dr. sc. Ognjen Kraus
Predsjednik
U Zagrebu, 21. veljače 2012.

 • siječanj - ožujak 2019.
 • 2018. godina
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.