O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
20.12.2011
Iz rabinova pera

Hanuka

Gorki mjesec hešvan je za nama. Nekako smo preživjeli ovaj mjesec bez ijednog blagdana. A ni vrijeme nas nije poslužilo - ,,magla, magla svuda oko nas“, stara pjesma Josipe Lisac najbolje opisuje raspoloženje. Meteorolozi na TV-u nam obećavaju ako ne bolje, ali onda barem bjelje vrijeme, dok nam židovske meteorolozi (rabini) obećavaju najbolje vrijeme, a to je siguran dolazak Hanuke, židovskog blagdana svjetla.
Hanuka počinje 25. kisleva i traje osam dana do 2. teveta. Ove godine prvi dan Hanuke je srijeda, 21.12.2011., a zadnji, osmi dan je srijeda, 28.12.2011., što znači da prvu svijeću palimo u utorak 20.12.2011., a zadnju, osmu, u utorak 27.12.2011.
Riječ ,,hanuka” na hebrejskom znači ,,posvetiti”. Hanuka je praznik kojim prvenstveno obilježavamo vojnu i ideološku pobjedu nad sirijko-grčkim režimom i ponovnim posvećivanjem Hrama u Jeruzalemu u 2. st. p.n.e., kada se prema rabinskoj predaji desilo ,,čudo ulja” i jednodnevna mjerica ulja je gorjela osam dana. Da bi obznanili to čudo (pirsumei nes), talmudski rabini su dodali poseban Halel (niz psalama kojima slavimo i zahvaljujemo Bogu) u šahritu (jutarnjoj molitvi) i paljenje svjećica tokom svih osam dana praznika.
Micva (obaveza) je upaliti jednu svijeću po kući (danas po domaćinstvu) i pali je muškarac, otac obitelji. Ali nije ostalo samo na jednoj svijeći dnevno, nego je ideja evoluirala u paljenje po jedne svijeće više svaki dan (ideja je da osoba u svom životu treba duhovno rasti i sazrijevati). Tako je nastao poseban svijećnjak, koji je nazvan hanukija i koji ima devet svijeća, od kojih osam mora biti u istom nivou, dok deveta mora biti na neki način vidljivo odvojena od ostalih osam. Ta deveta svijeća se zove šamaš (sluga) i služi da s nje palimo ostale svijeće. Ali šamaš prvenstveno ima drugu svrhu. Razlog za paljenje Hanuka svijeća nije uživanje u svjetlosti (iako Hanuku popularno nazivamo ,,praznik svjetla”), nego obznana ,,čuda” da je mala grupa Židova pobijedila veliku helenističku vojsku, obnovila židovsko kraljevstvo i na taj način zaustavila i spriječila kulturnu asimilaciju i zato je zabranjeno imati bilo kakvu korist od svijetla koje daju Hanuka svijeće. Ne zaboravite da ovdje govorimo o vremenu prije otkrića električne energije i da je upaljena hanukija znatno doprinosila povećanju svjetlosti u kući. Paljenjem šamaša činimo da njegovo svijetlo ,,pokriva” svjetlost upaljenih Hanuka svijeća i kažemo da cjelokupno povećanje svjetlosti u sobi dolazi od šamaša i da Hanuka svijeće ne sudjeluju u tom povećanju.
Tokom vremena u aškenaskoj tradiciji se razvio običaj da svaki član domaćinstva pali svoju vlastitu hanukiju, a u sefardskoj da se pali jedna hanukija za cijelu obitelj. Micva (dobro) je upotrijebiti hanukije s maslinovim uljem, jer obznanjujemo ,,čudo ulja”, ali je sasvim u redu upotrijebiti i obične svijeće. U oba slučaja trebamo paziti da količina ulja ili veličina svijeća budu dovoljne za minimum 30 minuta gorenja.
Svijeće palimo u sumrak ili kad padne mrak (u Općini ih palimo pri zalasku sunca), a u kući ih je najbolje paliti kad se sakupi cijela obitelj. To doprinosi obiteljskoj atmosferi i povećava micvu ,,objavljivanja čuda”. Svijeće se mogu upaliti i kasno u noć, sve dok su ukućani budni.
Najbolje mjesto za paljenje hanukije je ispred ulaznih vrata kuće, na lijevoj strani (mezuza je na desnoj strani i tako smo okruženi s micvama). I to je običaj u Izraelu. U Evropi se razvio običaj paliti hanukiju u prozoru koji gleda na ulicu, ali zbog sigurnosnih razloga može i unutar stana na komodi ili stolu. Nakon paljenja svijeća hanukiju nemojte micati dok svijeće ne izgore, a nakon 30 min svijeće se mogu ugasiti, osim na Šabat kad ih pustimo da izgore do kraja, jer s time smo ispunili micvu ,,objavljivanja čuda”. Detaljne upute s blagoslovima možete dobiti u Općini ili od mene osobno. Nakon paljenja svijeća prisutni pjevaju pjesmu Maoz Cur.
Hanuku prate još neki običaji:
a) jedemo hranu pečenu u ulju kao latkes (od krumpira) i sufganijot (krafne, fritule)
b) igramo se sa dreidlom (sevivonom), četverostranim zvrkom sa hebrejskim slovima sa strane (za detalje igre raspitajte se u našem vrtiću)
c) darujemo djecu poklonima i ,,hanuka geltom”
Svi židovski praznici, a prvenstveno rabinski, Hanuka i Purim, naglašavaju važnost židovskog jedinstva općenito, a posebno zajednice u kojoj živimo. Zato Vas pozivam svaki dan da se okupimo u Klubu općine na paljenju Hanuka svijeća, uz sufganijot i igranje dreidla.

FREILIH HANUKA!
HAG HANUKA SAMEAH!
SRETNA HANUKA!

Vaš Luciano

 • listopad - prosinac 2018.
 • srpanj - rujan 2018.
 • travanj - lipanj 2018.
 • siječanj - ožujak 2018.
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.