O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
16.11.2011
Povijesni sastanak predstavnika hrvatske i židovske zajednice u Melbourneu

Na incijativu generalnog konzula RH u Melbourneu, mr.sc. Antuna Babića

U cijelosti prenosimo priopćenje za medije Generalnog konzulata RH u Melbourneu:

Povijesni sastanak predstavnika hrvatske i židovske zajednice u Melbourneu


Na incijativu generalnog konzula RH u Melbourneu, mr.sc. Antuna Babića, u nedjelju 13. studenoga 2011. godine u Melbourneu je održan povijesni sastanak predstavnika nekoliko društava hrvatske zajednice iz Melbournea i Geelonga i Vijeća Židovske zajednice u Viktoriji.
U posebno srdačnom i prijateljskom ozračju, uz večeru, sastanak je održan u Centru židovske zajednice u Melbourneu. Treba napomenuti da je, zbog događaja u Drugom svjetskom ratu, u Australiji više od pedeset godina trajalo značajno nepovjerenje između dvije zajednice.

Pripreme za taj povijesni sastanak, prvi takve vrste u Australiji, trajale su, uz pomoć Komisije za multikulturu u Viktoriji, više od godinu i pol dana, a počele su nakon poznatog incidenta na teniskom turniru u Melbourneu u siječnju 2010. godine. Na sastanku je bilo nazočno četrdeset istaknutih predstavnika velikog dijela hrvatske i židovske zajednice u Viktoriji. Nazočno je bilo i nekoliko vrlo istaknutih intelektulaca druge generacije hrvatskih iseljenika.

Uvodnim govorima nazočnima su se obratili domaćin, predsjednik Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, predsjedatelj Komisije za ravnopravnost i ljudskih prava u Viktoriji i poznati odvjetnik John Searle i generalni konzul Antun Babić. Obojica su naglasili važanost suradnje u širenju suživota i multietničke tolerancije u multikulturalnom društvu u Viktoriji i Australiji. Posebno su istaknuli da sastanak nije sazvan kako bi se razgovaralo o prošlosti, koju se ne smije zaboraviti, nego o suradnji u današnjem vremenu i budućnosti u Australiji kao zajedničkoj zemlji, neovisno o događajima u Hrvatskoj, Izraelu ili drugim dijelovima svijeta.

Generalni konzul Babić dodao je kako je jedan od važnih poticaja za ovu inicijativu bila i činjenica da Republika Hrvatska i Izrael danas imaju odlične bilateralne odnose, koji se poboljšavaju iz godine i godinu. Babić je također rekao kako je, nakon njezinog velikog udjela u stvaranju, obrani i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, sada došlo vrijeme da hrvatska zajednica u Viktoriji, osim njegovanja hrvatske kulture, jezika i običaja, postane aktivnija i u širem australskom društvu, kojem po rođenju i odabiru i pripada. Prihvaćanjem takvog načina djelovanja zajednica može biti ne samo još djelotvornija u uspješnoj integraciji u australsko društvo, nego i u pomaganju Hrvatskoj kroz osnaženje svojeg položaja i utjecaja u Australiji.

John Searle pozvao je hrvatsku zajednicu i sve njezine predstavnike na suradnju i ponudio svekoliku pomoć hrvatskoj zajednici u prenošenju znanja i iskustava židovske zajednice u Viktoriji, koja organizirano djeluje još od prije Drugog svjetskog rata. U Viktoriji živi šezdeset i pet tisuća Židova, a njihova krovna organizacija, koja predstavlja židovsku zajednicu pred Vladom Viktorije, sastoji se od preko šezdeset različitih društava, klubova i organizacija.

U tom kontekstu John Searle je, kao najučinkovitiji način rada i djelovanja zajednice, preporučio hrvatskoj zajednici da i ona također organizira svoju krovnu organizaciju, koja onda može u javnosti govoriti u ime cijele zajednice i predstavljati zajednicu u razgovorima i pregovorima s vladinim institucijama. I u tom pogledu ponudio je model židovske zajednice kao primjer koji bi mogao pomoći hrvatskoj zajednici. Istaknuo je da je sada na hrvatskoj zajednici da iskoristi te mogućnosti.

Antun Babić prenio je članovima židovske zajednice u Viktoriji i pozdrave predsjednika Židovske općine Zagreb dr. Ognjena Krausa, s kojim se susreo tijekom nedavnog boravka u Zagrebu. Babić je Johnu Searle predao i novu knjigu, koja je izdana u Zagrebu, o životu i doprinosu Židova u glavnom gradu Hrvatske, knjigu o životu Židova u devetnaestom i dvadesetom stoljeću u Varaždinu, te knjigu Dr. Ilije Šutala „Hrvati u Australiji“.

Nazočnima na sastanku obratili su se i povjerenica Komisije za multikulturu u Viktoriji Jenny Matić, koja je također vrlo zaslužna za organizaciju ovog povijesnog sastanka između dvije zajednice, te povjerenik Komisije za multukulturu Dr. Dvir Abramović.

Predstavnici hrvatskih društava i klubova iz Melbournea i Geelonga bili su vidljivo oduševljeni toplinom prijema i srdačnim ozračjem koje je trajalo od početka do kraja višesatnog susreta u Centru Židovske zajednice u Melbourneu.


Vijest o povijesnom susretu predstavnika hrvatske i židovske zajednice brzo je naišla na vrlo pozitivan odjek u Ministarstvu za useljavanje i državljanstvo u Viktoriji, kao i i drugim državnim institucijama zaduženim za etnička pitanja i multikulturu u Melbourneu i Viktoriji.

Generalni konzulat RH u Melbourneu

15. studenoga 2011. godine • listopad - prosinac 2018.
 • srpanj - rujan 2018.
 • travanj - lipanj 2018.
 • siječanj - ožujak 2018.
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.