O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Novosti
14.7.2010
„Da li si vidio moje Alpe?“

Jedna duga židovska priča

U alpinskom muzeju München, otvorena je posebna izložba pod nazivom „Da li si vidio moje Alpe?“.Po prvi puta u svjetskoj povijesti planinarskog sporta, prikazuje se značaj židovskih planinara, prvih turista, umjetnika, intelektualaca, znanstvenika i sakupljača, te njihova uloga u otkrivanju Alpa kao univerzalnog kulturnog i prirodnog nasljeđa. Za ostvarivanje izložbe zaslužni su Dr. Hanno Loewy i Gerhard Milchram, te židovski muzeji Beča i Hohenemsa. Alpinski muzej Njemačkog alpskog saveza je izložbu proširio i prilagodio posebnoj situaciji u samom Münchenu i u Njemačkoj. Sama priča započinje sa istraživačem Kavkaza Gottfrieda Merzbachera (1843-1926), Dr. Josefa Donabauma, te planinara Paula Preußa, kompozitora i pisca Theodora Adorna i kompozitora Gustava Mahlera. Zajednički suživot kršćana i Židova u alpskom udruženju traje do neke 1920 godine. Alpsko udruženje bilo je prvo građansko udruženje, koje je već tada počelo sa isključivanjem Židova iz svojih redova. Svi planinari koji se nisu slagali sa takvom politikom Alpskog udruženja, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost osnivaju vlastita planinarska udruženja sa potpunom infrastrukturom, koja traju do dolaska nacista na vlast. Friedereke Kaiser, voditeljica kulturnog odjela Alpskog društva, objašnjava koliko je bitno tematizirati antisemitizam u alpskoj udruzi. Ideja samih autora je da ispričaju jednu priču bez asocijacije i poprečnu kroz vrijeme. Bilo je i vrijeme za jednu takvu izložbu, s obzirom da Mojsija možemo smatrati prvim planinarom na svijetu.
Izloženo je oko 200 objekata od nekih četrdesetak sakupljača, kao na primjer: Brune Rotha, koji je još daleke 1939. godine emigrirao u Sjedinjene Države. Kako nikada nije zaboravio svoje Bavarske alpe, iz njegovog vlasništva su izložene planinarske čizme i seljačka kištra iz Mießbacha. Za vidjeti su i židovsko-planinarski predmeti, kao i kipa sa motivima runolista i drugoga alpskog cvijeća.Prema priči, kipa je kupljena 50-tih godina u Tel Avivu, od jedne austrijske emigrantice. Kupila ju je sa namjerom da je pokloni svome nećaku. Radilo se ni više ni manje, o poznatom izraelskom piscu Robertu Menasse.
Crno-bijele fotografije poznatog planinara Paula Preußa (1886-1913) stoje u potpunom kontrastu motivima u velikom formatu, za koje su zaslužni Michael Melcer i Patricia Schon za vrijeme boravka u Engadinu 2008 godine.


Predmeti koji su pripadali poznatijim ličnostima ostali su sačuvani; planinarski štap oca psihoanalize Sigmunda Freuda i bicikl idejnog začetnika izraelske države Theodora Herzla, sa kojime je za vrijeme ljetnog odmora 1900 godine otkrivao Alpe u okolici Salzburga.


Samson Raphael Hirsch, osnivač modernog ortodoksnog pravca u židovskoj religiji, prije nego je posjetio Švicarsku izgovorio je 1880 godine poznatu rečenicu: „Kada jednom budem stajao pred Bogom, upitati će me Vječni - Da li si vidio moje Alpe?“
Švicarska je pravi pokazatelj, koliko je židovski narod povezan sa Alpama, gdje i dalje postoji potpuno izgrađena infrastruktura. I danas su Chassidi rabini prisutni u Davos-u, St. Moritz-u i u Arosi. Ortodoksni Židovi nalaze u Alpama pogodno mjesto za duhovne vježbe i molitvu. Zanimljivo da u planinama susrećemo tradicionalni židovski svijet sa kompletnom infrastrukturom, od Challoth pekara, koscher restorana, molitvenih prostorija i groblja. Zanimljivo za groblje u Davosu, da je jedino židovsko groblje u Europi na toj nadmorskoj visini.
U zajedničkom radu sa Izraelskom kulturnom općinom München i Oberbayern, Židovskim muzejom München i Filmskim muzejom München prezentira Alpinski muzej Njemačkog alpskog društva bogati popratni program koji se sastoji od predavanja, čitanja i filmskih večeri.

Izložba traje do 27.02. 2011. Otvorena je od utorka do petka od 13-18 sati, te subotom i nedjeljom od 11-18 sati. Svima koji će boraviti u Münchenu, svakako bih preporučio da navrate u Alpinski muzej, u ulici Praterinsel 5 u München-u. Utonite u tu jedinstvenu priču o jednoj tajnoj vezi, ispričanu po prvi puta u povijesti.


Dario Čoklica

 • listopad - prosinac 2018.
 • srpanj - rujan 2018.
 • travanj - lipanj 2018.
 • siječanj - ožujak 2018.
 • 2017. godina
 • 2016. godina
 • 2015. godina
 • 2014. godina
 • 2013. godina
 • 2012. godina
 • 2011. godina
 • 2010. godina
 • 2009. godina
 • 2008. godina
 • 2007. godina
 • 2006. godina
 • 2005. godina
   


 •  
  Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.