O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Dječji vrtić "Mirjam Weiller"
Dom zaklade Lavoslava Schwarza
Osnovna škola
Galerija "Milan i Ivo Steiner"
Udruge
Institucije sa sjedištem u ŽOZ
CENDO
Odmaralište Židovske općine Zagreb u Pirovcu
Koordinacija židovskih općina u RH
KD Miroslav Šalom Freiberger
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Ustanove i institucije

Dom zaklade Lavoslava Schwarza

Bukovačka 55,

10000 Zagreb

tel: 01/2394100

www.dzls.hrPovijest Doma

Lavoslav Schwarz rođen je u Zagrebu godine 1837. Njegov je otac Salamon ili Saul bio imućan trgovac, što je vidljivo iz poreznih spisa Židovske općine iz 40-tih godina 19. stoljeća. Njegov prirođen i istančan smisao za socijalne probleme navodio ga je na gotovo bezgraničnu darežljivost raznim karitativnim ustanovama, ne samo židovskim, nego i nežidovskim. Još za života osnovao je dvije stipendije za đake visokih škola, koje je dijelila općina grada Zagreba, a posebno je osnovao još dvije stipendije za đake visokih škola, koje je dijelila Židovska općina u Zagrebu. Krunu svoje darežljivosti postavio je osnutkom Doma za nemoćne starce i starice. Umro je godine 1906.

Tekst djelomično preuzet iz:
«Spomenica kuratorija doma Zaklade Lavoslava Schwarza u Zagrebu prigodom 30-godišnjice opstanka 1909. – 1939. po sastavu dra Gavre Schwarza», Zagreb, 1939.Godine 1910. izgrađen je dom u Maksimirskoj ulici. Početkom II. svjetskog rata, odmah po dolasku Nijemaca u Zagreb, dom je bio prisiljen napustiti svoju zgradu.

Godine 1954. počinje izgradnja nove zgrade u Bukovačkoj ulici, koja je useljena 1957. godine.


Dom danas

Misija:
Osigurati nastavak stogodišnje tradicije onoga što je postojano i nepromjenjivo – od ideje Lavoslava Schwarza i njegova legata koji je omogućio osnutak naše ustanove pa sve do danas – pružanje skrbi, njege i svesrdne pomoći starijim i nemoćnim osobama.
Vizija:
Kroz svakodnevni rad s korisnicima i raznovrsne programe tijekom čitave godine, svi djelatnici Doma imaju za cilj poboljšanje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba.

Dom zaklade Lavoslava Schwarza je javna ustanova socijalne skrbi koja pruža uslugu smještaja te druge socijalne usluge u skladu s nadležnostima doma socijalne skrbi propisane Zakonom s ciljem da se korisniku usluga osigura pravo na poštivanje njegovih ljudskih prava, fizičkog i psihičkog integriteta, sigurnosti i uvažavanje etičkih, kulturnih i vjerskih uvjerenja. 
Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.