O nama
200 godina
Ustanove i institucije
Dječji vrtić "Mirjam Weiller"
Dom zaklade Lavoslava Schwarza
Osnovna škola
Galerija "Milan i Ivo Steiner"
Udruge
Institucije sa sjedištem u ŽOZ
CENDO
Odmaralište Židovske općine Zagreb u Pirovcu
Koordinacija židovskih općina u RH
KD Miroslav Šalom Freiberger
Virtualna šetnja
Baština
Povijest
Kalendar
Tiskovine
Ostalo
Arhiva
Korisni linkovi
Zanimljivosti iz Izraela
DV Mirjam Weiller
Iz naše kuhinje
Socijalna skrb
Makabi Zagreb
Šoa Akademija
Sigurnosna pravila
Židovski muzej u Zagrebu
Izjava o zaštiti privatnosti
Galerija
 
home > Ustanove i institucije

KD Miroslav Šalom Freiberger

KULTURNO DRUŠTVO „MIROSLAV ŠALOM FREIBERGER“


Saznajte više na stranicama

www.kd-miroslavsalomfreiberger.comKulturno društvo Miroslav Šalom Freiberger je organizirano kao nepolitička i neprofitna udruga u kojoj su slobodno i dobrovoljno udruženi pripadnici židovske narodnosti i drugi građani, radi proučavanja i njegovanja tradicijskih vrijednosti židovske duhovne i materijalne kulture, a kao doprinos općem kulturnom i znanstvenom životu u Republici Hrvatskoj. Društvo djeluje od 1989. godine unutar Židovske općine Zagreb a u svojim redovima broji preko 70% nežidova. Društvo intenzivno surađuje sa Židovskom općinom Zagreb i drugim židovskim općinama, kulturnim društvima, organizacijama i znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, koje imaju za interes proučavanje znanosti, povijesti i kulture Židova.

Od osnivanja Društva do danas ljudi različitih vjeroispovijesti, kulturnog ili umjetničkog interesa imaju mjesto za druženje, a svoje ciljeve Društvo postiže pomaganjem, razvijanjem i obnavljanjem bibliotečne građe, izdavanjem i distribuiranjem knjiga od kulturnog i povijesnog značenja za židovstvo, organiziranjem i održavanjem predavanja, javnih tribina, okruglih stolova, izložbi i glazbenih večeri. Druženja članova društva održavaju se u auditoriju i klubu Židovskwe općine Zagreb jednom tjedno, a izvođači programa nastupaju volonterski. Ulaz na sve priredbe je slobodan a sva događanja najavljena su u javnim glasilima.
Društvo kontinuirano izdaje časopis “Novi Omanut”- prilog židovskoj povijesti i kulturi, koji je publikacija od velike važnosti za članove Društva, židovsku populaciju te njihove prijatelje i simpatizere. Na svojih šesnaest stranica časopis tematski tretira povijest i kulturu Židova u Hrvatskoj te najvažnija kretanja u inozemstvu. Nakon trinaest godina časopis i dalje redovito izlazi uz suradnju dosadašnjih kao i novih suradnika koji se pridružuju već postojećem timu.
 
Copyright © 2004 Židovska općina Zagreb Sva prava pridržana.